Cacaosuyo

sam en eduardo

Cacaosuyo, dat zijn Peruviaanse cacaoboeren én chocolademakers met een hart voor de Porcelanaboon uit Piura, in het Noorden van Peru.

Bitterzoet voerde deze reep als eerste in voor de Europese markt. Je hebt met deze repen dus een grote primeur in handen. In 2013 proefde ik de “Piura Select” voor het eerst en ik was meteen overdonderd door de subtiele smaak, de vele zuren en de afwezigheid van een bittere smaak in een reep van 70%.

De mooie verpakking van deze repen is van de hand van CEO Sam Giha, die zich inspireerde op het traditionele Peruviaanse textiel. Samen met Eduardo Lanfranco en Ivan Murragarra streeft Sam ernaar de beste chocolade van Peru te maken. Voor ons is het zonder twijfel één van de beste ter wereld.

Cacaosuyo is een opvallend “andere” chocolade en dat is geen toeval. De makers gaan op zoek naar wilde en zeldzame cacaovariëteiten die al tijden lang vergeten zijn. Ze zoeken ze op in het regenwoud, enten de gevonden exemplaren op hun eigen plantages en wekken zo deze uitzonderlijke smaken opnieuw tot leven. Gladys Isabel Ramos ondersteunt hen bij het uitzoeken en definiëren van deze oude en onontdekte cacaovariëteiten.

Piura Select

Price:   8

cacaosuyo-1-800

In cacao bestaan drie grote verschillende variëteiten: de Forastero, Trinitario en de Criollo. De Criollo is goed voor slechts 5% van de wereldproductie. Dat komt omdat deze moeilijker te verbouwen is dan de Forastero, de boer moet veel zorgzamer te werk gaan en de planten zijn bijzonder kwetsbaar. Daartegenover staat dat de smaak van de Criollo veel subtieler en opvallend minder bitter is dan de zeer gekende smaak van de Forastero.

Onder de Criollo heb je nog diverse subtypes. De Piura, ook wel Porcelana genoemd is de zeldzame delicatesse onder de Criollo’s. Door de uitzonderlijk lage aanwezigheid van fenolen valt de typische bittere smaak van chocolade hier helemaal weg. Je proeft heel wat zuren, veel fruitige aroma’s, een zoete karamelsmaak en een klein beetje platte kaas op het einde. Als je niet van donkere chocolade houdt kan deze reep je vast overtuigen dat pure chocolade ook zoet en mild kan zijn. Van alle chocolades is dit het zachtste, meest vrouwelijke reepje dat er is.

 

Lakuna

Price:   8

Betekent zoveel als “‘lacune”. Deze reep is voor Cacaosuyo het antwoord op het hiaat in een verzameling aan cacaovariëteiten op de huidige chocolademarkt. De chocolademakers gingen met een genetica-expert op zoek naar wilde en verloren cacaovariëteiten met smaken die je in de hedendaagse originechocolades niet kan terugvinden. Naar eigen zeggen herontdekken de makers zo verloren cacaosmaken. Sam en Eduardo selecteren met Gladys wilde cacao in het oerwoud. Ze plukken de cacao in de jungle en blijven een hele week ter plaatsten om hem daar, in het klimaat waar de cacao thuis is te fermenteren. Een stoere donkere reep zoals je er geen tweede vindt! Verbluffend krachtige en uiteenlopende aroma’s. Een heel klein blokje barst van vele smaken. Je proeft een beetje bitterheid, donkere aroma’s zijn er, maar overheersen de acide toets en fruitigheid niet. cacaosuyo lakuna

 

Quinoa en Melk

Price:   8

Heerlijk romige melkchocolade met een krokant geroosterde quinoakorrel in. Zéér moeilijk te weerstaan. cacaosuyo-quinoa-milk-chocolate

 
 

Piura Nibs

Price:   8

cacaosuyo_piura-nibs_70

Naast Piura Select hebben we met dezelfde fantastische cacaobonen ook een reep waarbij de cacaobonen nog in kleine korreltjes aanwezig zijn, deze zorgen voor een aangenaam krokantje in de chocolade.

 

';